21 Mart 2014 Cuma

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


Eş durumundan bir Afyonlu olarak vişneyi çok severiz. Eşimin dedesinden  kalma bir köy evimiz  ve bahçesinde bir sürü vişne ağacımız var.   

  Mevsimi geldiğinde vişneden  dallar yerlere eğilir....Ama gel gör ki  satınca para etmez.... Geçen sene kilosu  20-25 kuruştan satılmıştı. Bu nedenle bizim köylüler, o güzelim vişne ağaçlarını kestiler ve yerlerine iyi para ettiğinden dolayı Napolyon kiraz ağaçları diktiler. Yazıkkkkk....Ama onlarda haklılar bütün yıl uğraş didin meyvası da kuruş etsin....Keşke canım ülkemde aktif devlet kurumları olsa da üretici-tüketici dengesini iyi ayarlansa...Köylümüz zarar etmese...Ürettikleri para etse... rahat yaşasalar...İstikrar olsa ürün para edecek mi? diye düşünmeseler...olmaz mı?


Neyse......vişne tadından dolayı çoğunlukla meyve olarak yenmez. Anca kompostosu, reçeli, marmeladı yapılır. Pastalara keklere o mayhoş tadı ile çok yakışır.  Bu sebeble sizlere bugün çok güzel bir kek tarifi vereceğim. 
  

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK 




BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEKKEK
Malzemeler
*4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
*1 su bardağı toz şeker
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*Yarım su bardağı yoğurt (oda sıcaklığı)
*1 paket kabartma tozu
*1 çay kaşığı silme karbonat (Daha güzel kabarır.)
*1 paket vanilya
*2 su bardağı un
*10-15 tane vişne (mutlaka dondurucumda vardır :) )
*1 tane beyaz çikolata



Yapılışı


 *Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şekeri, şeker tamamen eriyip mayonez kıvamına gelene  kadar çırpın.
 *Sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
 *Unu eleyin. Kabartma tozunu, karbonatı, vanilyayı ekleyip kekinize ilave edin ve düşük devirde karıştırın.
 *Çekirdeklerini çıkarttığımız vişneleri ve doğranmış çikolataları da ekleyip alttan yukarıya doğru karıştırın.
 *Yağlayıp unladığınız kek kalıbına karışımınızı döküp kalıbı tezgaha birkaç kere vurun ve içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
 *140 derecelik fırında yaklaşık 40 – 45 dakika pişirin. İlk yarım saat fırının kapağını açmayın. Kekiniz söner. Yarım saatin sonunda kekinizin ortasına bir bıçak batırın temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
 *Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
                                       Afiyet olsun…

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


17 Şubat 2014 Pazartesi

İRMİK HELVASI

Bugün sizlere  bizim evde özellikle  Doruk için yaptığım İrmik Helvasının tarifini vereceğim.

İRMİK HELVASI

MALZEMELER
*2 su bardağı irmik
*2 su bardağı toz şeker
*3,5 su bardağı süt
*1 paket çam fıstığı
*200 gr.tereyağı

Gram olarak verilen tarifleri hiç sevmiyorum. Kusura bakmayın ama yukarıda bir tane gramcık var.Çünkü tereyağlarımı yöresel ürünler satan bir dükkandan topak olarak  alıyorum.
Sebebi bu  :) 



İRMİK HELVASI


    Tereyağı ile çam fıstıklarını tencereye koyup,biraz kavuralım.
    Çam fıstıkları renk alınca irmiği ilave edip, orta kuvvetli ateşte kavuralım
   Meyanesi geldiği zaman kaynattığımız sütü ilave edip, bir kere daha karıştıralım toz şekerini ilave edelim.
   Karıştırarak sütü çektirip, ocaktan alıp demlenmeye bırakalım.
   Maraş dondurması ile servis yapalım....Afiyet olsun

İRMİK HELVASI







11 Şubat 2014 Salı

SUDOCREM

SUDOCREM
Bebek pişik kremi olarak satılan  yukarıda gördüğünüz mucize......aslında her derde deva.... 

Yıllar önce sadece Mothercare'de satılırken,  bebek pişik kremi olarak keşfettiğim,daha sonra yara,bere,leke,sivilce,egzama,çarpma,kaşıntı  her yerde kullandığım bu krem inanılmaz...

Çok yoğun olmasından dolayı sürmek biraz zor. Yüzünüzdeki lekeler için kullanacaksanız eğer, yatarken uygulayın.Sabah  porselen gibi bir yüze uyanmak çok keyifli oluyor.

 Demedi demeyin :) 


SUDOCREM

Bu kremde tek beğenmediğim şey kabı....Bu uyduruk kap bu kreme hiç yakışmıyor.

Uyduruk Kabına baksanız birşeye benzetemeyeceğiniz bu kremi eczanelerden satın alabilirsiniz. Yenisini yaklaşık 1 ay önce aldım. Güncel fiyatı 125 gr.20 TL.

Denemenizi tavsiye ederim. Memnun kalırsınız....:)


7 Şubat 2014 Cuma

SEVGİLİ KIZIM

HİRA MELİS CİHAN
 TATLI KIZIM......
PRENSESİM........
GÜLEN YÜZÜM.......
AY PARÇAM......
HİRA MELİS CİHAN


KOKOŞUM....
ÇIĞIRTKANIM.....
19 AYLIKKEN ABLA OLAN BEBEĞİM....
BU YÜZDEN VİCDAN AZABIM.......
KIYAMADIĞIM......
SIZLAYAN BURUN DİREĞİM......
MEDAR-I İFTİHARIM....


HİRA MELİS CİHAN

Doğumgünün, yeni yaşın sağlıklı, kutlu,mutlu,hayırlı,uğurlu olsun bebeğim....Dilerim Rabbimden  her zaman senin yanında olsun. Gülen yüzün hiçç solmasın. Karşına kötüler çıkmasın. Başarıların daim olsun.
HİRA MELİS CİHAN
  
Seni çokkkkkkk seviyoruz bebeğim....... Sağlıklı,mutlu,huzurlu,başarılı yaşların olsun birtanem.


1 Şubat 2014 Cumartesi

YAVRUM VATAN KIBRISS-ST.HİLARİON KALESİ



Bu birrr peri masalııııı......


PAMUK PRENSESİN KALESİ



 Evet...... bugün sizlere Pamuk Prenses'in kalesinden bahsedeceğim.
PAMUK PRENSESİN KALESİ

    Yavrum Vatan Kıbrıs seri  yazılarıma devam ediyorum. St Hilarion Kalesi'ni daha önce duymadığımızdan dolayı, gezilmesi gereken listemize eklememiştik. Kıbrıs gezimizin 2.gününde otelin önündeki bir taksici ile Girne ve çevresindeki tarihi yerlere götürmesi için anlaşarak yola çıktık. Aslında burada taksi kiralamak çok hesaplı...Gitmek istediğimiz yerleri şoföre söyledik, o da üzerine birkaç yer daha ekledi. Gezi programımız böylece tamamlandı.   Hemde,  gezerken oyalandığımız halde, ne yüzünü astı, ne de söylendi..Ayrıca gezdiğimiz yerlerle ilgili bildiği ne varsa anlattı. Hem rehber,hem şoför....... Bu arada belirmeden geçemeyeceğim. Taksi Mercedes Vito idi. Ohhh... rahat rahat.... geniş geniş.....


KIBRIS


    St. Hilarion Kalesi Beşparmak dağları üzerinde  Girne'ye 10 km uzaklıkta. Kaleye giden  yol virajlı,  güvenilir olmamakla beraber vardığınızda asla pişman olmayacağınız bir yer...Çıkarken sağ tarafta askeri birlik var ve durmak kesinlikle yasakmış. Şoförümüzden öğrendik, Kıbrıs hala seferberlik durumunda olduğundan dolayı,  40 yaş altı bütün erkekler yılda 1 gün  (herkes askerlik yapacağı günü bilirmiş) kışlalarına teslim olup, askerlik yapmak zorundalarmış.





KIBRIS



  700 metre yükseklikte bulunan kaleye,  480 basamak tırmandıktan sonra  gördüğümüz  Girne  manzarası muhteşemdi. 


KIBRIS




KIBRIS


    Kalenin girişindeki levhada Walt Disney'in Pamuk Prenses ve yedi cüceleri bu kaleden esinlenerek yazdığı, kalenin kuleleri ile çizgi filmin kuleleri arasında büyük benzerlikler olduğu anlatılmakta...

Yavrum Vatan Kıbrıs'tan kimler gelmiş kimler geçmiş......

  Rivayete göre St. Hilarion Kalesi, tarihte ilk kez Filistinli St. Hilarion tarafından ikametgah olarak kullanılıyordu. Onu sürekli olarak ziyaret edenlerin artması ile burası daha sonra bir manastıra dönüştürülmüş. Bir dönem aslan yürekli Richard tarafından ele geçirilmiş, daha sonra Guy de Lusignan tarafından teslim alınmış. Birkaç savaşın ardından  yaşanan 100  yıllık bir dönem  içinde ise; kalede birçok yenilikler yapılmış,  Lüzinyan kraliyet ailesinin yazlık sarayı imiş. 

Eeeee tabii havası güzel püfür püfür esiyor


PAMUK PRENSES


    Daha sonra  Antakya Prensi John, burada Cenevizlilerle savaşmış.Rivayete göre Prens John kendisini koruyan Bulgar paralı askerlerini, kendi aleyhine döneceklerini düşünerek, dik olan kale burclarından  aşağıya attırırmış. Venediklilerin  1489 yılında Kıbrıs’a gelmeleri ile birlikte St. Hilarion Kalesi’nin önemi azaltıldı, kale eski statüsünü yitirmiş.

 St.Hilarion kalesinin mistik bir havası var.Görülmesi gereken yerlerden biri...... 


29 Ocak 2014 Çarşamba

FIRINDA SOĞANLI PAÇANGA BÖREĞİ



Çokkk sevilesi bir börektir.Farklı farklı yöntemlerle yapılanları vardır. Bugün sizlere benim usul paçanga böreğini anlatacağım.


*3 adet orta boy soğan
*1 adet kırmızı biber
*2 adet sivri biber
*1 adet domates
*150 gr pastırma (ben zorunlu nedenlerden dolayı  çemenlerini çıkartıyorum ama çıkartmasanız çok daha lezzetli oluyor.)
* 2 yemek kaşığı tepeleme tere yağ
*1 çay bardağı su
*1 yumurta sarısı
*1 paket lavaş
*1 kase rendelenmiş kaşar peynir



    Yarım çay bardağı sıvı yağın içine küçük küçük doğradığımız kuru soğanları, kırmızı ve sivri biberleri,domatesi  atalım hep beraber soteleyelim. Pastırmaları uzunlamasına keselim.Tavaya ekleyip 1-2 dakika daha soteledikten sonra ocağı kapatalım.





   Bu arada 2 yemek kaşığı tereyağını eritelim.1 çay bardağı suyu tavamıza ekleyelim.Lavaşlarımızı bu yağ-su karışımı ile yağlayacağız. 1 adet lavaşı yağlayalım yaptığımız karışımdan koyalım.Karışımın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim.Kenarlarını kapatmaya çalışmadan saralım.Fırın kağıdı serilmiş tepsimize uç taraf alta gelecek şekilde yerleştirelim.  Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürüp
 200 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
                                                                                        Afiyet olsun



PAÇANGA BÖREĞİ

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...